Kata bunkai -harjoittelu

Vuosisatoja sitten ei ollut katoja. Ei ollut perustekniikoita. Oli vain bunkaita eli taistelutekniikoita. Niitä yhdisteltiin pitkiksi liikesarjoiksi eli katoiksi. Bunkaiden tekniikat piilotettiin katojen sisään, jotta kukaan ulkopuolinen ei ymmärtänyt sinänsä oudosta liikehtimisestä yhtään mitään. Hitaasti tehtyinä katat näyttivät esimerkiksi verkkaiselta aamuvoimistelulta. Silloinen lainsäädäntö kielsi aseettomienkin taistelutekniikoiden harjoittelun, mikä oli lisäsyynä taistelutekniikoiden osaamisen piilottamiseen. Katat jäivät kaikesta huolimatta elämään samoin kuin niihin piilotetut tekniikat, ja opetuslinja jatkui.

Länsimaisille lajin harrastajille kata bunkait ovat alkaneet aueta vasta viime aikoina. On alettu ymmärtää, että mitä jää jäljelle jos katoista puretaan pois kata bunkait. Silloin meillä on käsissämme vain katojen ulkokuori ilman sisältöä. Toki ulkokuorta voi kiillottaa mielensä mukaan, mutta itse katat jäävät ontoiksi.

Kata bunkai on lyhyesti sanottuna katoihin pohjautuvaa itsepuolustusta. Pienikin liike missä tahansa katassa saattaa tarkoittaa yllättävää tarttumista, käsilukkoa, vääntöä jne. Laajemmat liikkeet nekään eivät usein ole suoraan sitä, miltä näyttävät. Ulkopuolisen katsojan silmiä harhautetaan äärimmäisen tehokkaasti piilotetuilla tai vajailla liikkeillä. Vasta harjoittelun edetessä treenaajille alkavat valjeta katoihin piilotetut varsinaiset tekniikat ja taktiikat – ja silloinkin vain ohjattuina ja selitettyinä.

Harjoittelussamme noudatetaan Shotokan-tyylisuuntaa mukailevaa oppilinjaa. Turvallisuuden vuoksi kata bunkai -harjoitukset tehdään erityisen kurinalaisesti. Lähes kaikki harjoitteet toteutetaan pariharjoitteluna, ja treenikavereiden kunnioittaminen korostuu. Liiallinen voiman käyttö on ehdottomasti kielletty ja sovellutuksia saa toteuttaa vain sensein opastamalla tavalla. Jokainen tekee parhaansa mahdollistaakseen treenikaverin sujuvan harjoittelun. Reagoimme treeneissä tietysti aivan kuin tekniikka olisi tehty oikeasti ja kovaa…

SENIORI! Jos olet jo jättänyt lajin tai olet kyllästymässä jatkuvaan ”ilman puhkomiseen” perustekniikoilla salin päästä päähän, niin ota yhteyttä ja tule vierailemaan harjoituksissamme. Voi hyvinkin olla, että pidät näkemästäsi ja jatkat harrastustasi pitkälle yli eläkeiän!